Prezident Lučenca MICHAL MATALA plánoval zapracovať ešte viac
Slovákov, prekážkou zranenia a choroby. Majstrovský titul oslavujú basketbalisti Levíc.

Patrioti zdolali v boji o zlato BKM Lučenec 4:1 na zápasy. Príbeh zdolaného finalistu si však zaslúži pozornosť. Novohradčania sa totiž vrátili na pozície, ktoré im patrili kedysi, pred jeden a pol dekádou.

„Na našich hráčoch a tréneroch bolo po poslednom stretnutí vidieť, že sú veľmi sklamaní z finálovej prehry,“ zhodnotil situáciu prezident BKM Michal Matala.
„Veľmi chceli vyhrať piaty zápas v Leviciach a pokračovať vo finálovej sérii. Napriek tomu, že sa im to nepodarilo, ide o jednu z najúspešnejších sezón v histórii lučeneckého basketbalu. Za vedenie môžem povedať, že my sme spokojní, keď sú spokojní naši fanúšikovia. Zopár som ich stretol od skončenia ligy a vyzerali byť celkom spokojní,“ s úsmevom dodal prezident.

Keď príde reč na historické súvislosti, Lučenecký basketbal ich má dobre zmapované (vďaka knihe Karola Kadlubka, spolupracujúceho aj s denníkom Šport). Prvá medailová kolekcia putovala do Novohradu hneď v roku 1993 a mala bronzový lesk. Lučenský basketbal však zažil svoje najúspešnejšie obdobie v rokoch 2001 až 2006. V ročníku 2001/02 opäť vybojoval bronz, v nasledujúcom striebro a v roku 2004 ako BK E.S.O Lučenec dosiahol na majstrovský titul. A tento triumf si zopakoval o dva roky neskôr. V rokoch 2004 a 2007 mu patril Slovenský pohár. Lenže prišli horšie časy: odchod z extraligy v roku 2008, návrat v roku 2016 a rozhodnutie nepokračovať v nej o rok neskôr. Pred piatimi rokmi vznikol súčasný BKM a od roku 2018 sú Lučenčania späť.

Po všetkých peripetiách pôsobí Slovenský pohár i striebro v Niké SBL ako veľká satisfakcia.

Keď sme sa šéfa lučeneckého klubu spýtali, kedy začal veriť, že partia pod vedením amerického trénera Daniela Sokolovského a jeho asistenta Davida Pavlakovicha, má na to, aby zabojovala o medaily, odpovedal: „Družstvo vyzeralo veľmi dobre už od prípravného obdobia, čo potvrdilo v predsezónnom Federálnom pohári, kde sa nám podarilo vybojovať tretie miesto. Myslím, že malo charakter a dobré výsledky sú výsledkom tvrdej práce počas celej sezóny. Neskutočnú prácu odviedli obaja tréneri.“

Mimochodom, Lučenčania v základnej časti ako jediní zdolali Levice hneď dvakrát a uštedrili im tak dve z iba troch prehier. Vo finále však už takí úspešní neboli a jasne zavážil širší káder a väčšie skúsenosti levických opôr. Napriek tomu, verní fanúšikovia skladali Novohradčanom početné komplimenty.

Lenže Lučenčania vedení mladým, ešte iba 28-ročným koučom Sokolovským, opakovane zožali aj kritiku. Vraj stavajú na výkonoch piatich Američanov. Minulý týždeň na to v našom denníku poukázal aj legendárny (bývalý) tréner Miroslav Rehák. Preto neprekvapuje, ak Michal Matala reaguje: „Myslím, že všetky družstvá v lige mali piatich legionárov, azda s výnimkou Levíc, ktoré hrali so štyrmi. Pokiaľ ide o slovenských hráčov, pred sezónou sme podpísali Juraja Valentínyho na tri roky, avšak zranenie mu nedovoľovalo pokračovať v profesionálnom basketbale. Počas sezóny prišiel Ondrej Kapustík, ktorý sa po pár týždňoch zranil. Ešte by som spomenul Simeona Jackuliaka, ktorý sa zranil a vynechal takmer celú sezónu. Chceli sme dať priestor aj ďalším mladým hráčom, ale problém je, že v Lučenci nie je žiadna vysoká škola a uprednostnili kluby, kde môžu zladiť štúdium so športom. Pokiaľ ide o zahraničného trénera, nerozlišoval podľa národnosti a pracoval s každým rovnako. Veľa pracoval individuálne najmä s mladými Slovákmi. Ak tu zostane do budúcej sezóny kouč Sokolovsky, v čo všetci dúfame, pozývam pána Reháka do Lučenca. Budeme radi, keď sa zoznámi so situáciou v našom klube a spozná tréningový proces tohto zahraničného trénera. Možno by bolo dobré keby sa porozprával aj s Jurajom Lášticom, Jánom Zorvanom, Lukášom Bolekom, Ondrejom Kapustíkom a ostatnými slovenskými hráčmi, ktorým sa Daniel Sokolovsky venoval a čo týmto slovenským hráčom dala sezóna pod vedením tohto trénera. Taktiež sa môže zoznámiť s podmienkami, ktoré má vytvorená mládež v našej basketbalovej akadémii, z ktorej by sme chceli v budúcnosti dopĺňať seniorské družstvo. Budeme veľmi vďační za jeho názor.“  

V každom prípade, Lučenčania dokázali aj v ťažkých časoch vybudovať solídne družstvo a potešiť fanúšikov. Prezident BKM prezradil, že zhodnotiť sezónu a rozhodnúť sa ako ďalej, bude musieť ešte výkonný výbor, ale zároveň podotkol: „Všetci určite dúfame, že dobré výsledky nám pomôžu pri hľadaní ďalších prostriedkov od sponzorov a partnerov, ktoré by sme efektívne využili v klubovom rozpočte.“ Všetko nasvedčuje, že v Lučenci sa nechcú uspokojiť s jedinou úspešnou sezónou…

„Sme spokojní, keď sú spokojní naši fanúšikovia. Zopár som ich stretol od skončenia ligy a vyzerali byť celkom spokojní.“

Michal MATALA, prezident BKM Lučenec

Na double to síce v sezóne nestačilo, ale aj tak je zisk Slovenského pohára a 2. Miesto v Niké SBL pre BKM Lučenec výbornou vizitkou.

FOTO TASR/HENRICH MIŠOVIČ