Druhý ročník Federálneho pohára nám štartuje už v piatok a je načase si predstaviť účastníkov skupiny B, ktorá sa odohrá v Lučenci. Okrem domácich „Pelikánov“ v nej uvídime aj trojicu BK REDSTONE Olomoucko, Královští Sokoli Hradec Králové a MBK Baník Handlová. Poďme si spoločne predstaviť kvarteto tímov, ktoré sa pobije o postup do FINAL FOUR.

Lukáš Bolek po triumfe v Slovenskom pohári.
Foto: Lukáš Droppan

BKM Lučenec

Domáci tím obhajuje bronz z minulého roka a po zisku striebra v lige a triumfe v Slovenskom pohári sa určite máme na čo tešiť. Napriek tomu, že po úspešnej sezóne odišiel nielen tréner Daniel Sokolovsky, ale aj všetci zahraniční hráči, manažment Novohradčanov nenechal nič na náhodu. Už koncom júna vyriešil trénerskú otázku. Marko Boras, 40-ročný srbský tréner, sa javí ako zaujímavá akvizícia. Taktiež si poistil služby reprezentanta Lukáša Boleka, šikovného Jána Zorvana a v tíme zostávajú aj Juraj Láštic a Matej Siládi. Ďalším Slovákom bude Šimon Ďuriš.

Prvou posilou, ktorú Lučenec oznámil, bol Isaiah White, pre ktorého to bude prvé profesionálne angažmá. Bude zaujímavé ho sledovať, keďže na juh Slovenska prichádza z pomerne prestížnej University of Southern Carolina (NCAA). Druhým Američanom v tíme je rozohrávač Tyrell Corbin, ktorý prichádza z pomerne exotickej gruzínskej ligy. 29-ročný Corbin tu zaznamenával priemer takmer 14 bodov na zápas a patril taktiež medzi dobrých obrancov, keďže mal priemer až 2 zisky na zápas.

Vskutku zaujímavou posilou je Vasilije Kneževič, 26-ročný pivot z Čiernej Hory. V uplynulej sezóne v domácej lige zaznamenával takmer 17 bodov na zápas. Bývalý mládežnícky reprezentant bude určite aj v slovenskej lige patriť medzi najlepších centrov. Treťou americkou posilou je 28-ročný Isaiah Manderson. Ten vystriedal za uplynulý rok až tri tímy, no predstavil sa aj v prestížnej portorickej lige. Americké krídlo má však vo svojom CV už aj tímy ako slovinská Ilirija, islandský KR Reykjavík či švajčiarský Boncourt. Posledným, piatym zahraničným hráčom, je Gokul Natesan, ktorý, podobne ako Manderson, má za sebou v uplynulom roku až tri angažmá. Najviac zaujal v uruguajskej lige, kde priemeroval až 16 bodov na zápas.

Nová posila Pelikánov, Gokul Natesan.
Zdroj: Colorado School of Mines Athletic

Lučenec má opäť raz veľmi dobre vyskladaný káder, čo potvrdil aj uplynulý víkend na turnaji v Maďarsku, ktorý sa mu podarilo vyhrať. Domáci tím sa určite bude môcť spoľahnúť aj na skvelých fanúšikov, ktorí patria na Slovensku k tým najlepším.